Hallituksen blogi

Lokakuun blogi

Keskiviikko 17.10.2012 klo 11:49 - Susanna Apter


NFS:n hallitus laatii kannanoton sijaissynnytyksestä lähiviikkoina. Keskustelu käsitteli sijaissynnyttämisen käyttöä viimeisenä vaihtoehtona lääketieteellisistä syistä johtuvan lapsettomuuden hoidossa pariskunnan omilla sukusoluilla. Olennaista on, että sijaissynnytyksen on luonteeltaan ei-kaupallinen ja perustuu vapaasta tahdosta tehtyyn yhteisymmärrykseen. Tämän lisäksi ennen hoitopäätöstä sekä koko hoitoprosessin aikana kaikille osapuolille (myös sijaissynnyttäjän mahdolliselle partnerille ja perheelle) tulisi antaa riittävästi tietoa, tukea ja keskustelumahdollisuuksia. Hallitus keskusteli myös mahdollisuudesta, että hoitopäätöksen tekisi moniammatillinen kansallinen komitea, jonka jäsenistöön kuuluisi esimerkiksi lääkäri, terapeutti, sosiaalityöntekijä ja juristi.

Oikeusministeriössä laadittu arviomuistio on tällä hetkellä  lausuntokierroksella. Asia on kompleksi ja eettisesti haastava. Myös SFY valmistelee omaa lausuntoaan asiasta. Lausunnosta keskustellaan seuraavassa hallituksen kokouksessa, joka on 24.10. Jos olet SFY:n jäsenenä kiinnostunut vaikuttamaan yhdistyksen lausuntoon, hallituksen puheenjohtajan tavoittaa osoitteesta susanna.apter@gmail.com.

Islantilaisen Joel-pojan tarina

Joel syntyi Intiassa vuonna 2010 intialaisen sijaissynnyttäjän avulla. Sijaissynnytyksessä käytettiin sijaissynnyttäjän munasoluja sekä pariskunnan miehen siittiöitä. Kaikki sujui hyvin kunnes pariskunta oli palaamassa poikansa kanssa kotimaahansa, jolloin selvisi, että Intiassa tehty kirjallinen sopimus pojan vanhemmuudesta ei ollutkaan pätevä Islannissa. Islantilaisen lainsäädännön mukaan poika on intialaisen pariskunnan, sillä sijaissynnyttäjä oli naimisissa intialaisen miehen kanssa. Intialaisen lainsäädännön mukaan poika on islantilainen kun taas islantilaisen lainsäädännön mukaan hän on intialainen, eli käytännössä poika oli ilman kansalaisuutta. Pitkän neuvottelun päätteeksi Islannin eduskunta päätti antaa pojalle Islannin kansalaisuuden ja tänä päivänä hän asuu ”suunniteltujen” vanhempiensa luona kasvattilapsena.

Lisätietoa sijaissynnyttämisestä löydät mm. seuraavilta sivuilta:


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini