Hallituksen blogi

Lokakuun blogi

Keskiviikko 17.10.2012 klo 11:49 - Susanna Apter


NFS:n hallitus kokoontui laajemmassa muodossaan, eli sisältäen myös kansallisten fertiliteettiyhdistysten puheenjohtajat, 11-12.10.2012. Kokouksen pääpaino oli Suomellekin erittäin ajankohtaisessa aiheessa, sijaissynnyttämisen eettisissä kysymyksissä. Islantilainen sosiaalityöntekijä Helge Sól Ólavsdóttir alusti keskustelua nostamalla esille sijaissynnytyksen mahdollisuuksia ja riskejä.

Sijaissynnytys jaetaan usein perinteiseen ja keinohedelmöitykseen perustuvaan sijaissynnytykseen. Todellisuudessa sijaissynnytyksestä on olemassa jopa 9 eri muotoa, jotka eroavat toisistaan käytettyjen sukusolujen eri kombinaatiolla (pariskunnan sukusoluista luovutettuihin sukusoluihin). Näistä tunnetuimmat muodot ovat nk. perinteinen muoto, jossa käytetään sijaissynnyttäjän omia munasoluja sekä keinohedelmöitykseen perustuva muoto, jossa käytetään pariskunnan sukusoluja (englanniksi tästä käytetään usein termiä gestational surrogacy).

Jokainen meistä on kuullut erilaisia sijaissynnytystapauksia. Vapaa liikkuvuus ja maiden väliset lainsäädännölliset erot mutkistavat entisestään jo pulmallista asiaa (ks. alla oleva islantilainen tarina). Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaiken tulisi olla sallittua tai, että kaikki mikä on mahdollista tulee toteuttaa. Mutta paikallisista kielloista huolimatta tai niistä johtuen voimme joutua erinäisiin haastaviin tilanteisiin. Joskus asioiden (rajattu) salliminen voi olla parempi tapa valvoa vaikeata asiaa kuin täysi kielto.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini