Hallituksen blogi

Syyskuun hallitusblogi

Tiistai 4.9.2012 klo 20:04 - Susanna Apter


Tarvitsemme aktiivisia, työtä pelkäämättömiä ihmisiä keskustelemaan vaikeasta ja monivivahteisesta aiheesta. Oletko kiinnostunut työryhmän jäsenyydestä ja haluat käydä eettisiä, lääketieteellisiä tai laboratorioteknisiä keskusteluja lapsettomuusalan ammattiryhmien kanssa? Tai osaatko suositella työhön sopivaa kollegaa? Jotta työryhmän koko pysyy kohtuullisena (10–12 jäsentä) toivomme, että työhön osallistuisi 1(-2) henkilöä/klinikka. Haluamme koota Suomea mahdollisimman hyvin edustavan työryhmän, sekä maantieteellisesti, että lapsettomuusalan eri ammattiryhmät huomioiden.

 Ehdotukset, suositukset ja kysymykset hallituksen puheenjohtajalle, Susanna Apterille syyskuun 20. päivään mennessä osoitteeseen susanna.apter@gmail.com. Hallitus valitse työryhmän jäsenet ehdotusten perusteella ja kutsuu jäsenet ensimmäiseen tapaamiseen loka-marraskuussa. Yhdistyksen muita jäseniä kehotetaan lähettämään kommenttejaan munasolujen pakastamisesta hallituksen puheenjohtajalle.

 Lähiaikojen kokouksissa (viimeksi Helsingissä järjestetyssä NFS-kokouksessa elokuun alussa) on keskusteltu munasoluissa esiintyvistä erityispiirteistä. Smooth endoplasmic reticulum clusters, lyhennettynä sERC, ovat sileän solulimakalvoston kerääntymiä. Kerääntymät ovat invertoidulla mikroskoopilla selkeästi havaittavissa. Ne eroavat morfologisesti nestetäytteisistä vakuoleista, jotka ovat yhdistetty solun degeneroitumiseen. Solulimakalvoston kerääntymiä aiheuttavaa mekanismia ei tiedetä.

 sERC-esiintymillä on vuosien varrella esitetty olevan vaikutusta hoitotuloksiin (alentunut raskaustodennäköisyys, kohonnut biokemiallisten raskauksien määrä, kohonnut varhaisen synnytyksen riski, syntyneiden lasten pienempi synnytyspaino). Lisäksi on esitetty, että sERC-esiintymät voivat olla yhteydessä neonataalikuolemiin sekä imprinting-sairauksiin. sERC:t ovat munasoluista esiintyvistä morfologisista erityispiirteistä haitallisimmat ottaen huomioon raportoidut seuraukset. Alphan ja ESHRE:n konsensusraportissa (2011) suositellaan voimakkaasti näiden munasolujen käyttämättä jättämistä.

 SFY haluaisi nyt kerätä Suomen klinikoilta tietoa sERC-munasoluihin liityvistä hoitotuloksista sekä niiden käytöstä. Tiedämme, että tietojen kerääminen saattaa tietoteknisistä syistä olla haastavaa, mutta toivomme kaikkien klinikoiden osallistuvan mahdollisuuksiensa mukaan kyselyyn.

 Olemme tekemässä kyselylomaketta kartoittaaksemme tilannetta. Jos sinulla on ajatuksia tai toiveita kyselyn sisällön suhteen ota lähiviikkojen aikana yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan osoitteeseen susanna.apter@gmail.com

 Oikein hyvää alkanutta syksyä kaikille!

SFY:n hallituksen puolesta, Susanna Apter


Kommentit

13.9.2012 10:16  Eero Varila

Ilman muuta tarvitaan talkootyötä. Olen valmis osallistumaan lääketieteelliseen ryhmätyöhön.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini