Hallituksen blogi

Maaliskuun 2020 blogi

Maanantai 16.3.2020 klo 12:54 - Antti Perheentupa

Perjantai 13.3.2020 – Antti Perheentupa

Arvoisat SFY:n jäsenet,

Elämme poikkeuksellisia ja epävarmoja aikoja. Myös yhdistystoiminnassa on melkoisia haasteita, suunnitelmia on tehty huolella, nyt niitä joudutaan perumaan ja suunnittelemaan uudelleen.

Yhdistyksemme vuoden tärkein tapahtuma SFY:n koulutuspäivät 20.-21.3.20 jouduttiin perumaan koronavirustilanteen takia. Tuntui aika lailla itsestään selvältä, etteivät terveydenhuollon ammattilaiset voi kokoontua osallistujien täsmällisestä lukumäärästä riippumatta suhteessa virallisiin määräyksiin. Useita näytteilleasettajia oli jo tiedottanut, etteivät tule paikalle ja ulkomaisten luennoitsijoidenkin kanssa tehdyt varasuunnitelmat olivat poikkeuksellisia ja työläitä.

Yhdistyksen talous on myös erittäin oleellisessa osassa päätöksiä tehtäessä. Ilman huolellista taloudenpitoa ei yhdistyksen toiminnan tulevaisuutta voida taata. Nyt tehty päätös lienee pienimmän pahan tie, siitä huolimatta yhdistyksen talous ottaa melkoisen kolhun, jota koitamme lähitulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan paikata. Tässä yhteydessä en malta olla muistuttamatta siitä, että yhdistyksen jäsenmaksu on liki kolmannekselta jäsenistä kuluvalta vuodelta vielä suorittamatta. Muistutuksia lähetetään asian korjaamiseksi pikapuolin, luonnollisesti toivomme, että maksut hoidetaan nopeasti, jotta tältäkin osin saamme pidettyä yhdistyksen talouden järjestyksessä.

Pörssitalon tilat on nyt varattu meille SFY-koulutuspäiviä varten 18.-19.9.2020. Tavoitteena on pitää luento-ohjelma mahdollisimman tarkkaan entisellään. Oman tietoni mukaan lähes kaikki luennoitsijat ovat ainakin alustavasti ilmoittaneet, että voivat pitää suunnitellun luennon uuden aikataulun mukaisesti. Pyrimme päivittämään tietoja yhdistyksen kotisivuille https://www.sfyry.fi/ sitä mukaan, kun saamme asioita varmistettua.

Yhdistyksen vuosikokouksen vaihtoehtoisia toteutustapoja arvioidaan parhaillaan. Sääntöjen mukaan vuosikokous tulisi pitää ennen toukokuun loppua. Toisaalta tilanne on nyt erittäin poikkeuksellinen. Monien osallistumisen fyysiseen kokoukseen on ainakin jollain sananmuodolla jo työnantajakin kieltänyt.

Haluan tässä yhteydessä muistuttaa kaikkia SFY-päiville osallistuvia tahoja ja SFY:n jäsenistöä erittäin tärkeästä asiasta, 26.-28.8. 2021 Helsingissä järjestettävistä NFS-päivistä. Toimikunta on jo kuukausien ajan valmistellut kokouksen yksityiskohtia. Varsinaisia SFY:n koulutuspäiviä ei järjestetä vuonna 2021, luonnollisesti jonkinlainen pienimuotoisempi koulutus lienee paikallaan sääntömääräisen vuosikokouksen järjestämiseksi.

Lähitulevaisuudessa joudumme kukin pohtimaan, kenelle on turvallista yrittää saada raskaus aikaiseksi koronavirusriskin aikana. Ainakin merkittävästä perussairaudesta kärsivän naisen kohdalla lienee turvallisinta odottaa pahimman infektioaallon ohi menemistä. Aloittamattomat hoidot voi onneksi kohtuullisen helposti siirtää. Jos stimulaatio on jo käynnissä, voi alkioiden pakastus olla turvallisin vaihtoehto. Julkisella puolella on odotettavissa, että lapsettomuushoidot jossain kohdassa todennäköisesti tauotetaan ja henkilökuntaa siirretään muihin tehtäviin, mahdollisesti synnytyssaliin.

Kommentoi kirjoitusta.

Marraskuun 2019 blogi

Tiistai 26.11.2019 - Antti Perheentupa, pj

Marraskuun 2019 blogi

Sunnuntai 24.11.2019 - Antti Perheentupa

Hyvät SFY:n jäsenet,

hallitus on ollut kiireinen suunnitellessaan kevään 2020 koulutuspäiviä, jotka järjestetään nyt toista kertaa Pörssitalolla Helsingissä 20.-21.3.2020. Ohjelmassa on mm. laboratorioandrologiaa sekä blastokystiviljelyä. Edellisten koulutuspäivien tapaan saadaan paikalle kansainvälisiä huippuluennoitsijoita, Jackson Kirkman-Brown Birminghamista ja Pierre Vanderzwalmen Brysselistä. Viimeiset yksityiskohdat valmistuvat parhaillaan ja ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävissä yhdistyksen kotisivuilla pikapuolin (www.sfyry.fi).

SFY:n koulutuksen iltajuhlaan on tälläkin kertaa satsattu ja luvassa on ohjelmaa ja tanssia. Iltajuhlaa ennen pidetään luonnollisesti myös yhdistyksen vuosikokous.

SFY järjesti kaksiosaisen koulutuksen "Johdatus lahjasoluneuvontaan" yhdessä Psykoterapiapalvelun Tunnetilan kanssa loka- ja marraskuussa. Alustava palaute koulutuksesta on ollut positiivista, odottelemme tarkempaa raporttia tapahtumasta ja samalla SFY:n hallitus pohtii, miten koulutusta lahjasoluneuvontaan voidaan jatkossa pyrkiä järjestämään.

Suomen Fertiliteettiyhdistyksen jäsenet ovat automaattisesti myös Pohjoismaisen yhdistyksen NFS:n jäseniä. Education course kokonaisuus sekä hoitajien että embryologien osalta on saatu Tukholmassa marraskuun alussa järjestetyn kurssin myötä vedettyä läpi. Koko ESHRE sertifikaattiin edellytettävä oppimäärä on mahdollista opiskella tai kerrata NFS:n kotisivulta videotaltiontien avulla (http://www.nordicfs.org/new/). Education coursen jatkoa ja sisältöä mietitään, ESHRE on päivittänyt vaatimuksiaan hiljattain ja tämä on ainakin arvioitava huolella.

NFS:n kongressi järjestetään joka toinen vuosi. Kuluvan vuoden kokous järjestettiin elokuussa Göteborgissa ja oman tulkintani mukaan hyvinkin menestyksellisesti. Suomen vuoro kongressin järjestäjänä koittaa vuonna 2021. Pääkaupunkiseudun järjestelytoimikunta on jo kokoontunut ja päässyt kokouksen suunnittelussa alkuun. Kokouspäivät ovat 26.-28.8.2021. Vaikka äkkiseltään ajankohta vaikuttaakin olevan vielä melkoisen kaukana, on tärkeää, että päivät ovat sekä jäsenistömme että yhteistyökumppaneiden tiedossa. Merkatkaa siis kaikki nämä päivät jo valmiiksi kalentereihinne. SFY:n kevään perinteinen koulutus vuonna 2021 lienee tavallista kompaktimpi. Vuosikokous on joka tapauksessa järjestettävä.

Jatkossakin yhdistyksemme tärkeimmät tapahtumat ja kuulumiset jaetaan jäsenistölle sähköpostitse. Tiiviimpi seuraaminen onnistuu helpoiten Facebookin välityksellä. Sekä SFY:llä että NFS:llä on oma Facebook-tili ja näiden kautta pyritään viestimään mm. kotisivuille tehtyjä päivityksiä.

Suunnittelun lomassa Joulunpyhiä odotellessa,

Antti

Kommentoi kirjoitusta.

Marraskuun 2018 blogi

Perjantai 30.11.2018 - Antti Perheentupa

Hyvät SFY:n jäsenet,

 

Fertiliteettiyhdistysten rintamalla on parhaillaan erittäin vilkasta. SFY:n kevätkokous on tavallisesta poiketen jo maaliskuussa (22.-23.3.2019), ja järjestetään Pörssitalossa Helsingissä. Ohjelma on valmis ja löytyy yhdistyksemme kotisivuilta (www.sfyry.fi). Lahjasukusoluhoitoihin odotettavien muutosten johdosta on katsottu aiheelliseksi käsitellä erityisesti tätä aihetta. Ulkomaisten huippuluennoitsijoiden joukossa ovat Peter Humaidan Tanskasta ja Antonio Capalbo Italiasta. Luonnollisesti mukana on myös tasokkaita kotimaisia esityksiä. Huomaathan että jo perjantaiaamulla on korkeatasoista ohjelmaa joka on tarkoitettu kaikille jotka suinkin pääsevät jo silloin paikalle.

Iltajuhlassa on luvassa unohtumatonta ohjelmaa ja perinteiseen tapaan vauhdikasta bailaamista. Ilmoittautumisen yksityiskohdat ilmoittautumisen osalta ilmoitetaan alkuvuodesta.

Pohjoismaisen fertiliteettiyhdistyksen NFS:n seuraava kokous järjestetään Göteborgissa 22.-24.8.2019. Ruotsalaiset ovat jo pitkällä ohjelman suunnittelun kanssa. Tiedotamme heti kun ohjelma löytyy NFS:n kotisivuilta.

Ennätyksellinen osallistujakaarti oli mukana NFS:n Education kurssilla Kööpenhaminassa 8.-9.11.2018. Seuraava kurssi on taas vuoden kuluttua, ja tuolloin saadaan käytyä läpi loputkin aiheet sekä hoitajien että embryologien omissa opintokokonaisuuksissa. Kotisivut ovat parhaillaan päivitettävänä ja piakkoin sieltä on mahdollista katsoa viimeisen Education coursen luentojen lisäksi Helsingissä marraskuussa 2017 pidetyt luennot.

International Federation of Fertility Societiesin (IFFS) maailmankokous järjestetään Shanghaissa 11.-14.4.2019. Early bird -rekisteröitymishinta on voimassa marraskuun loppuun asti (https://www.iffs-reproduction.org/page/WC19Register).

Tarkoituksena on koittaa pitää yhteyttä SFY:n jäsenistöön aktiivisesti kotisivun ja Facebook päivitysten kautta, sekä NFS:n osalta samoin. Ajan tasalla pysyminen helpottuu kun liityt seuraajiin – postaukset näkyvät uutissyötteessäsi parhaiten, jos tykkäät sivuston materiaalista ja jaat sitä eteenpäin muillekin. Toki tapahtumia on mahdollista seurata myös kotisivuilta. Tärkeimmät asiat tiedotetaan myös sähköpostilistan välityksellä.

Kyllä pimeys jo kohta helpottaa,

Antti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulutus

Joulukuun 2017 puheenjohtajan blogi

Perjantai 22.12.2017 klo 12:10 - Antti Perheentupa

Hyvät SFY:n jäsenet,

yhdistyksen hallitus on tehnyt  hartiavoimin töitä varmistaakseen että 20.-21. huhtikuuta järjestettävä 10-vuotis kevätkokouksemme olisi mahdollisimman onnistunut. Tätä kirjoittaessani tieteellinen ohjelma on jo lopullisesti valmis ja kaikki luennoitsijat Espanjasta saapuvaa Xavier Santamariaa myöden vahvistettu. Olemme mielestämme onnistuneet saamaan erinomaiset luennoitsijat erittäin ajankohtaisiin aiheisiin. Monille SFY:n jäsenille kevätkoulutuksemme on paitsi tervetullut päivitys lisääntymislääketieteen ja -biologian aiheisiin myös jo perinteeksi muodostunut mahdollisuus tavata oman alan kollegoita ja tuttuja sekä iltajuhlan myötä myös hiukan irrotella. Uskon ja toivon, että tämä yhdistelmä houkuttelee paikalle tänäkin vuonna runsaslukuisesti jäseniämme.

Pienen tauon jälkeen SFY:n hallitus on päättänyt julistaa yhdistyksen  tutkimusapurahan. Hallitus päättää vapaamuotoisten hakemusten perusteella jaettavien apurahojen määrän ja kokonaissumman (1-3 kpl, 2000- 8000 €). Apuraha on tarkoitettu SFY:n jäsenille lisääntymislääketieteellistä tai -biologista tieteellistä työtä varten. Apurahan hakuun liittyvistä yksityiskohdista ilmoitetaan erikseen. Hakuaika umpeutuu 28.2.2018

Lopuksi en malta olla kehumatta paikallista järjestelytoimikuntaa ja erinomaisia luennoitsijoita marraskuussa Helsingissä järjestetyn Nordic Fertility Societyn Education coursen erinomaisesta onnistumisesta. Koulutuksesta saatu palaute on ollut erinomaista ja NFS:n hallituksen valitsema uusi formaatti, jossa ESHRE:n sertifikaation curriculumista käydään läpi kolmannes, näyttää ainakin tässä vaiheessa menestykselliseltä. Lähetin juuri koulutuspäivien luennoista arkistoituja videoita kotisivuista vastaavalle taholle ja saanemme nämä erinomaiset luennot pika puoliin koko jäsenistömme käyttöön. Seuraava osuus Education coursesta järjestetään Kööpenhaminassa marraskuussa 2018. Muistutan vielä, että ESHRE:n certification examiin ilmoittautuminen umpeutuu 15.12.17 embryologien osalta ja sairaanhoitajien ja kätilöiden osalta 15.2.18.  Tenttien täyttyminen ennenaikaisesti lienee hyvin pieni riski.

Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta,

Antti

Kommentoi kirjoitusta.

Heinä-elokuun 2017 puheenjohtajan blogi

Keskiviikko 2.8.2017 - Antti Perheentupa

Hyvät SFY:n jäsenet,

lienevätkö myöhäinen kevään ja kesän saapuminen vai työkiireet aiheuttaneet sen, että kuin varkain ollaan jo Juhannuksessa ja päivä alkaa taas lyhentyä. Haluan näin jo kesän ja varmaan monilla jo lomankin alettua muistuttaa nimenomaan Pohjoismaisen yhdistyksenne koulutuksista. Vaatimaton #early bird" -ennakkoilmoittautuneiden määrä on aiheuttanut melkoisesti päävaivaa ja ahdistustakin kokouksen paikallisissa järjestäjissä ja NFS:n hallituksessa.

NFS:n XIII kongressi järjestetään siis Tanskan Nyborgissa 2.-5.8. vaikka early bird -ilmoittautuminen onkin jo umpeutunut kannattaa vielä harkita osallistumista. Tieteellinen ja sosiaalinen ohjelma ovat erittäin korkeatasoisia. Kaikki kokoukseen liittyvät tiedot löytyvät internetsivuvuilta: http://www.nordicfs.org/new/nfs-congress/next-conference

NFS:n Education course järjestetään Helsingissä 9.-10.11.2017. Kurssia on kehitetty edelleen siten että ESHREn sertifikaatin aihepiiristä käsitellään noin kolmasosa kerrallaan, asioita käydään aiempaa perusteellisemmin läpi kokeneen luennoitsijakaartin vetämänä. Hoitajille ja Embryologeille on oma luentokokonaisuus. Edellisen kurssin luennoista on videoarkisto jäsenten käytettävissä kotisivujen kautta (videot nähtävillä NFS kotisivuilla:

http://www.nordicfs.org/new/videos-from-the-annual-nfs-education-course-2016.html

Pyrimme taltiomaan myös Helsingin koulutuskokonaisuuden. Alustava kurssiohjelma julkaistaan lähipäivinä NFS:n kotisivuilla.

Education coursen lisäksi SFY järjestää oman perinteisen syyskoulutuksensa 13.10.2017 Helsingissä. Ohjelmasta ilmoitetaan heti kun sen yksityiskohdat on lyöty lukkoon. Seuraa yhdistyksen Facebook- ja internetkotisivuja.

rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille,

Antti

Kommentoi kirjoitusta.

Maaliskuun blogi

Torstai 2.3.2017 klo 11:01

Hyvät SFY:n jäsenet!

Uuteen vuoteen saakka on ennätetty ja eletään jo helmikuuta 2017.

SFY:n kevätkoulutus ja sen yhteydessä vuosikokous pidetään 21.-22.4.2017 Helsingissä Crowne Plazassa. Ohjelma on erinomaisen kiinnostava kattaus alastamme ja sen tuoreista tuulista, mm. hedelmällisyyden säilyttämisestä, alkiodiagnostiikasta ja yli 40-vuotiaan naisen hoidoista ja raskauksista.

Koulutus on luonnollisesti myös oiva tilaisuus tavata tuttuja ja vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia kollegoiden kanssa. Iltajuhla on aiempina vuosina ollut menestys ja toivomme että viihdytte tälläkin kerralla! Täsmällinen ohjelma ilmoittautumislinkkeineen löytyy SFY:n kotisivuilta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 5.4. Tervetuloa!

Pohjoismainen yhdistyksemme NFS järjestää puolestaan koulutuksen elokuussa Nyborgissa Tanskassa elokuun 2.-5. päivinä. Järjestelytoimikunta on saanut ohjelmasuunnitelmat jo varsin pitkälle ja lopullinen ohjelma saataneen pian NFS:n uudistuneille kotisivuille. Päivitetyt kotisivut ovat tarkastamisen arvoiset jo muutenkin. Ne on nyt toteutettu niin, että käyttö mobiililaitteilla pitäisi sujua mutkattomasti. ( http://www.nordicfs.org/new/ )

NFS järjesti marraskuussa Kööpenhaminassa jo toisen kerran vuoden 2016 aikana hoitajien ja embryologien ESHRE-sertifikaatin oppimäärää sisältävän koulutuksen. Sertifikaatin suorittaminen ei ole edellytys kurssille osallistumiseen. Muutamia suomalaisia oli nytkin paikalla ja ainakin pääosin koulutukseen oltiin tyytyväisiä. Koulutustilaisuuden luennot (ainakin osa) videoitiin ja tullaan julkistamaan kotisivuilla. Seuraava NFS continuous education -kurssi on suunniteltu järjestettäväksi Helsingissä loppuvuodesta 2017. Toiveita ohjelman sisällön suhteen saa mielellään toimittaa allekirjoittaneelle. Aikataulusta ja yksityiskohdista ilmoitetaan heti kun niistä on sovittu.

Koulutuksia piisaa siis alkaneenkin vuoden aikana. Pyrimme tiedottamaan mahdollisimman varhain tietojen päivittymisestä kotisivuille mm. sosiaalisessa mediassa. Toki on hyvä seurata sekä kotimaisen että Pohjoismaisen  yhdistyksen sivuja muutenkin.

Työpäivän päätteeksi  olin jo huomaavinani hiukan päivänvaloa jäljellä ulkosalla, hyvillä mielin siis kaikki kohti kevättä,

 

Antti

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskuun blogi

Torstai 8.9.2016 klo 10:52

Hyvät SFY:n jäsenet,

Tavallista kiireisempi kokouskesä on saatu kunnialla vietyä läpi ja toivottavasti sen jälkeen on ehditty myös lomailemaan ja latautumaan. ESHRE:n järjestelyurakasta selvittiin kunniakkaasti. Lukuisa joukko yhdistyksemme aktiivisia jäseniä toimi erilaisissa järjestelytehtävissä. Erityiskiitoksen ansaitsevat kaikki erinomaisesti onnistuneen ESHRE-kokonaisuuden toteuttamiseen osallistuneet, keulahahmona tietysti Juha Tapanainen.

Yhdistyksemme toiminta on mitä suurimmassa määrin tasokkaiden koulutusten mahdollistamista ja järjestämistä. ESHRE:n sertifioinnit mahdollistavat myös muodollisen pätevöitymisen. Olen saanut ilolla seurata omalla klinikalla paneutumista ja valmistautumista ESHRE:n sertifikaatiotenttiin. Ajattelin, että oheiset Mariannen kokemukset ja ajatukset asian tiimoilta saattaisivat innostaa muitakin, jos ei kaikkia tenttimään niin ainakin osallistumaan koulutuksiin, jos mahdollista, entistäkin innokkaammin. Kiitos Mariannelle ja hyvää alkavaa syksyä kaikille.

Antti

Kehittäisinkö itseäni lisää?

NFS kouluttaa - ESHRE sertifioi

 

EHSRE:n sertifikaatti esiteltiin SFY:n kevätkokouksessa 2014. Työmäärä kuulosti pöyristyttävän suurelta, mutta asia jäi kuitenkin alitajuntaan itämään. Syksyllä 2014  aloin täyttää logbookia huvikseni enkä vielä silloin edes ajatellut meneväni tenttiin. Logbookin ansiosta pääsin näkemään myös sellaisia toimintoja, jotka eivät suoranaisesti liittyneet minun työnkuvaani. Into sivistää itseäni kasvoi logbookin täyttymisen myötä ja ihan kokeeksi luin reading listin artikkelit läpi kesällä 2015. Yksi artikkeli kerrallaan innostus kasvoi, kun havaitsin, että ei se englanniksi lukeminen niin kamalaa ollutkaan.

Ajattelin haastaa itseäni vielä sen verran, että kirjoittaisin ne vaaditut kaksi abstraktia, jotta voisin katsoa hyväksyttäisiinkö minut edes tenttiin. Alku tuntui mahdottomalta, eettistä pohdintaa 250 sanan verran. Todellisuus oli kuitenkin se, että kovin syvällistä pohdintaa ei tuohon määrään mahdu ja vaikein osio olikin vain valita ne pari potilastapausta, joista jutut kirjoitti. Logbook ja abstraktit lähtivät matkaan joulukuussa 2015 ja tenttilupa tuli helmikuussa 2016. Haalin heti lopun tenttimateriaalin käsiini, jolloin mielessäni kävi, että mihin olen taas pääni pistänyt. Työkaverini kuitenkin lohduttivat minua sillä, että olin ollut alalla jo useamman vuoden ja tiesin siis jo lähtökohtaisesti asioista paljon.

Huhtikuussa 2016 osallistuin NFS:n järjestämään koulutukseen Oslossa, joka oli todella hyödyllinen. Luennoitsijat olivat innostavia ja he olivat osanneet poimia olennaisen tiiviiksi kokonaisuudeksi. Tämän jälkeen ensimmäisen kirjan lukemisen aloittaminen ei tuntunut enää niin isolta asialta. Lukemisen jälkeen olo oli suorastaan riemukas. Ymmärsin lukemani ja opin valtavasti uutta. Kysymyksiä tulvi ja vihko täyttyi niistä. Onneksi ihanat työkaverit jaksoivat vastata lukemattomiin kysymyksiin ja selittää asioita aina uudestaan ja uudestaan. Tämä projekti oli selvästi vienyt minut mennessään. 

ESHRE:n ohjeet tentin suhteen olivat joka vaiheessa kattavia ja meidät pidettiin hyvin ajan tasalla kulloisestakin tilanteesta. Vaikka byrokratia tuntui kovin jäykältä ohjeita lukiessa, tentissä tunnelma oli kuitenkin mukava ja kaikki sujui hienosti. Ilokseni tentti meni läpi, vaikka jälkikäteen voin sanoa, että se ei pääasia ollutkaan. Tämän matkan varrella olen oppinut paljon uutta ja syventänyt osaamaani. Suosittelen lämpimästi osallistumaan NFS:n järjestämään hoitajakoulutukseen, vaikka ei tenttiin menemistä edes suunnittelisi. Hoitajille suunnattuja koulutuksia on vähän ja tämä koulutus vastasi ainakin omiin odotuksiini. Tänä vuonna koulutushan järjestetään Tanskassa ja vuonna 2017 täällä Suomessa. Kannattaa ottaa askel kerrallaan, osallistua koulutuksiin sekä katsella ja tunnustella joka etapissa miltä tuntuu. Ja kuka tietää vaikka sitten innostuisi tenttimäänkin.

                                                                                      

19.8.2016

Marianne Byström

Apulaisosastonhoitaja, klö/sh/th

Naistenklinikka, TYKS

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäkuun blogi

Maanantai 27.6.2016 klo 15:49

Hyvät SFY:n jäsenet!

Kevät ja erityisesti kesä 2016 ovat Suomessa lisääntymislääketieteen parissa toimiville kiireistä ja mielenkiintoista aikaa. SFY:n kevätkokous järjestettiin poikkeuksellisesti jo helmikuussa. Kokouksen myötä Anna-Kaisa Porasen puheenjohtajakausi päättyi. Haluan omasta puolestani lämpimästi kiittää Anna-Kaisaa yhdistyksemme eteen tehdystä menestyksekkäästä työstä. Yhdistys on vakiinnuttanut kiistattoman aseman lapsettomuuden parissa työskentelevien ammattilaisten keskuudessa. Tasokkaat koulutustilaisuudet ovat olleet yhdistyksen kulmakivenä, ja nykyhallitus pyrkii jatkamaan samaa traditiota. Syksyn koulutus järjestetään 17.11.2016 ja kevätkokous 21.-22.4.2017. Laittakaapa päivät kalenteriin viimeistään nyt.

Ensimmäistä kertaa EHSRE:n vuosittainen koulutus järjestetään Suomessa Helsingissä 3.-6.7.2016. Suomalaisilla on kokouksessa luonnollisesti vahva ja osallistuva rooli, runsaasti kotimaisia osallistujia odotetaan paitsi pre-kongressiin ja luennoille myös sosiaalisiin tapahtumiin tunnelmaa varmistamaan. Päivät käynnistyvät virallisesti avajaisilla Messukeskuksessa sunnuntaina 3.7. klo 19 alkaen. Hyväntekeväisyyslenkki (5 km) potilasjärjestö Fertility Europen hyväksi juostaan velodromilla maanantaina 4.7. klo 18.30. Kokouksen presidentti Juha Tapanainen on erikseen hehkuttanut tiistain 5.7. "verkostoitumistapahtumaa" legendaarisella Kaivohuoneella. Sormiruokaa, juotavaa ja viihtymistä tarjoillaan Grooving High Allstars -juhlaorkesterin tahdissa klo 20 alkaen. Kaikki mukaan, hyvä kokous muistetaan paitsi laadukkaista luennoista myös vauhdikkaista sosiaalisista tapahtumista!

NFS training course hoitajille ja embryologeille järjestetään syksyllä 2017 Kööpenhaminassa. Koulutuspäivien ohjelma alkaa olla lopullisessa muodossaan ja julkaistaan sekä NFS:n että SFY:n kotisivuilla piakkoin. Korviini kantautuneen tiedon perusteella Oslossa huhtikuun puolivälissä järjestetty kurssi oli menestys. Koulutuksen runkoa ei ole merkittävästi muutettu, mutta palautteen perusteella hallitus on koittanut saada aikaiseksi vieläkin paremmin jäsenistöä palvelevan kokonaisuuden. Koulutuksen nimi on ollut hieman harhaanjohtava, ilmeisimmin ainakin osa jäsenistöstä on mieltänyt kurssin nimenomaan ESHRE:n sertifikaattiin tähtäävänä tilaisuutena. ESHRE:n sertifikaatin suorittaminen ei ole mitenkään edellytyksenä tai oletuksena NFS:n koulutukseen osallistumiselle. Kurssin uusi nimi onkin "NFS Education course 2016". Kurssille on mahdollista osallistua halutessaan myös uudelleen. Kurssi on tarkoitus järjestää jatkossa vuosittain, vuonna 2017 on vuorossa Suomi ja Helsinki. Tässä yhteydessä haluan toivottaa onnea ja menestystä kaikille ESHRE:n sertifikaattitenttiin osallistuville embryologeille ja hoitajille.

Varsinainen NFS congress järjestetään elokuun 2.-4. 2017 Nyborgissa Tanskassa. Paikallinen ohjelmatoimikunta puheenjohtajanaan Kirsten Macklon on valmistellut mielenkiintoista ohjelmaa yhdessä NFS:n hallituksen kanssa. Tiedote ohjelmasta ja muista kokouksen yksityiskohdista ilmestyy luonnollisesti kotisivulle heti kun se on valmis.

Rentouttavaa kesää kaikille koulutusten lomassa,

Antti

Kommentoi kirjoitusta.

Helmikuun blogi

Keskiviikko 24.2.2016 klo 15:32

Hyvät SFY:n jäsenet!

Tämän vuoden varhainen kevätkokous on pidetty laboratoriopainotteisen ohjelman myötä. Osallistujia oli noin 60, mikä oli sopiva määrä Postitalon hieman ahtaisiin tiloihin. Kokouksen luennot löytyvät jäsentunnuksen takaa täältä kotisivuilta.

Vuosikokouksessa sääntömääräisten asioiden lisäksi SFY halusi kunnioittaa pitkän ja ansiokkaan uran tehneitä Aarne Koskimiestä ja Pirkko Kulomaata yhdistyksen kunniajäsenyydellä. Muistona he saivat hopeiset kirjanmerkit ”SFY kunniajäsen 2016” – kaiverruksin.

SFY:n kevätkoulutus ja vuosikokous on alustavasti varattu pidettäväksi ensi vuonna 21.4. – 22.4.2017 Crowne Plaza Helsinki. NFS:n seuraava kokous on puolestaan Tanskan Nyborgissa 2.-4.8.2017.

Mutta sitä ennen meitä odottaa ESHRE Helsinki 3.-6.7.2016. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee osallistumaan kokoukseen. Kaksi tärkeää tapahtumaa varsinaisen kokouksen lisäksi, mistä kokous toivottavasti tullaan myös muistamaan, ovat maanantaina 4.7. kokouspaikan ympäristössä klo 18.30 juostava charity run (5 km) sekä tiistaina 5.7. Kaivohuoneella pidettävät rennot bileet, jonne myydään lippuja á 30 € (ruokaa, juomaa, tanssia).

Oma neljän vuoden hallituspestini päättyi kevätkokouksessamme 12.2. ja SFY:n puheenjohtajana jatkaa nyt Antti Perheentupa. Muuten hallituksen kokoonpano pysyy ennallaan. NFS:n hallituksessa jatkaa biologi Paula Peltopuro HUS:sta yhdessä Antin kanssa.

Kiitän mukavaa ja idearikasta hallitusryhmää ja teitä jäseniä positiivisista ja myös rakentavista palautteista, joita olen saanut.

Toivotan teille kaikille hyvää alkavaa kevättä sekä innostusta työssänne hedelmöityshoitojen saralla!

t Anna-Kaisa

Kommentoi kirjoitusta.

Joulukuun blogi

Keskiviikko 9.12.2015 klo 13:53

Hyvät SFY:n jäsenet!

Joulu on kohta ovella, mutta suunnitelmat ovat jo ensi vuodessa ja kalenteriin alkaa tulla merkintöjä tulevista alamme tapahtumista. ”Kevät”kokouksemme pidetään yksipäiväisenä pe 12.2.2016 Helsingin Postitalolla. Tilojen ahtauden vuoksi mukaan mahtuu valitettavasti vain 60 ensiksi ilmoittautunutta. Aiheet ovat laboratoriopainotteisia, mutta jokainen ammattiryhmä on tervetullut kokoukseen. Kokouksemme on ensi kesän Helsingin ESHRE:n vuoksi tänä vuonna pienempi eikä myöskään suosittua iltajuhlaa ole luvassa. Samoihin aikoihin 11. – 12. 2. SGY:n reproduktioendokrinologian työryhmä järjestää koulutuksen lääkäreille ja siten on mahdollista osallistua vuosikokoukseen molempien kokousten jälkeen perjantaina Postitalolla.

Omaa kokoustamme ennen on kuitenkin NFS:n järjestämä preppauskurssi ESHRE:n sertifikaatiokokeeseen osallistuville embryologeille ja hoitajille. Koulutus pidetään 4.-5.2.2016 Oslossa. Ohjelma löytyy kotisivuiltamme. Koulutus on ilmainen ja sisältyy vuosittaiseen 40 € jäsenmaksuumme, josta osa tilitetään NFS:n kassaan.

Olemme saaneet jäsenistöltämme ehdotuksen toimia viestittäjänä mahdollisista alamme työpaikoista. Kaikki tällaiset vinkit SFY:n uusista toimitamuodoista ovat mieluisia ja voitte siis ilmoittaa lyhyt- tai pitkäaikaisista työvoimatarpeesta SFY:n hallituksen jäsenille ja ilmoitamme työpaikasta kotisivujen ”Työpaikkoja tarjolla” palstalla sekä jäsenpostituksena.

 

Kaikille teille rauhallista joulua, mutta työntäyteistä uutta vuotta toivottaen,

 

Anna-Kaisa

SFY:n pj

anna-kaisa.poranen@vaestoliitto.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Heinäkuun blogi

Keskiviikko 1.7.2015 klo 11:17

Hyvät SFY:n jäsenet!

Kesä on jo pitkällä, osa teistä on jo lomallakin. Mennyt kevätkokouskin on jo pitkälle taaksejäänyttä.

Kokoukseen osallistui 148 jäsentä ja saamamme palautteen mukaan kokous oli onnistunut, koska arvosanaksi saimme 4.2 (0 - 5). Jotain hiomista pitääkin löytyä, eivätkä kaikki luennot moniammatillisessa ryhmässämme palvele kaikkia. Sosiaalinen puoli hauskoine iltajuhlineen sai paljon kiitosta.

Seuraava SFY:n järjestämä koulutus on 13.11.2015 Helsingissä. Kokouksen ohjelma ja tarkempi paikka ilmoitetaan kesän jälkeen.

Ensi vuonna on tulossa ESHRE:n massiivinen vuosikokous Helsinkiin 3. – 6.7.16. Lisäksi pidetään Suomen Gynekologiyhdistyksen (SGY) reproduktioendokrinologian koulutus lääkäreille 11. – 12.2.16. Keskustelimme vuosikokoukseen osallistuneen pienen joukon kanssa siitä, onko järkevää pitää SFY:n kevätkokousta näiden kahden kokouksen välissä. Riittääkö osallistujia, riittääkö sponsoreita, riittävätkö työnantajan koulutusmäärärahat?  Alustavasti olen tehnyt varauksen Crowne Plazaan 22. – 23.4.16.

Yhdistyksemme sääntöjen mukaan vuosikokous on kuitenkin pidettävä toukokuun loppuun mennessä. Olen ehdottamassa sellaista järjestelyä, että SFY järjestäisi 12.2.16 koulutuksen hoitaja, laboratorio- ja terapeuttijäsenilleen ja lääkärit osallistuisivat SGY:n reproduktioendokrinologian päiville niin halutessaan. Vuosikokous saataisiin pidettyä samalla sääntöjen mukaisesti 12.2.16. Koulutus voitaisiin pitää joko yhteisenä hoitaja, laboratorio- ja terapeuttijäsenille tai räätälöidä jokaiselle ammattiryhmälle oma kohdennetumpi aiheisto rinnakkaissessioina. 

Koska vuosikokouksen osallistujamäärä oli pieni, enkä ole varma edustaako siellä ollut vaisu keskustelu koko jäsenistön mielipidettä, laitan tätä pohdiskeluani nyt teidän kaikkien tiedoksi. Toivon, että kommentoisitte minulle tätä ehdotusta, jotta voisimme hallituksen kanssa tarttua toimeen alkusyksystä ja alkaa suunnitella haluamaanne koulutusta ensi keväälle joko helmi- tai huhtikuulle.

Rentouttavaa kesää teille kaikille,

Anna-Kaisa Poranen

SFY:n pj

anna-kaisa.poranen@vaestoliitto.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Helmikuun blogi

Tiistai 3.2.2015 klo 9:47

Hyvät SFY:n jäsenet!

Vuosi on taas vaihtunut, tammikuukin jo takana.

Tulevan kevätkokouksemme ohjelma 17.4. – 18.4.2015 on julkaistu. Vaikka samaan ajankohtaan on kasaantunut muitakin kokouksia ainakin lääkärijäsenille, toivomme että monipuolinen ohjelma ja korkeatasoiset luennoitsijat kiinnostavat monia. Kokouksessa jaetaan tänä vuonna lääkefirma Ferringin myöntämä 3000 euron apuraha. Kotisivuilta löytyy siitä tarkempi ohje, kannattaa hakea!

NFS Reykjavik 3. – 5.8.2015 on meidän yhteinen pohjoismainen kokouksemme tänä vuonna. Toivottavasti kokous ja harvemmin matkakohteeksi osuva luonnoltaan eksoottinen Islanti houkuttelee lähtemään mukaan. Luentopäivät on suunniteltu kestoltaan aikaisempia koulutuspäiviä vähän lyhyemmiksi juuri sen vuoksi, että aikaa jää muuhunkin kuin luentosalissa istumiseen. www.nfs2015.is sivuilta löytyy nyt myös linkki abstraktien lähettämisestä, dead-line 15.4.2015. Laittakaa niitä rohkeasti! Suomessa tehdään paljon korkeatasoista tutkimustyötä, jota voi ylpeästi esitellä muille pohjoismaisille kuulijoille.

Kaikki SFY:n jäsenmaksunsa v 2015 maksaneet ovat nyt myös automaattisesti NFS:n jäseniä, sillä tulemme tilittämään tänä vuonna ensimmäisen kerran rahasumman NFS:n tilille ja siten osallistuminen pohjoismaiseen kokoukseen ei vaadi enää aikaisempaan tapaan erillistä NFS:n jäsenmaksua.

 

Aurinkoisista keväthangista haaveillen,

Anna-Kaisa

1 kommentti .

Syyskuun blogi

Torstai 4.9.2014 klo 13:19

Hyvät SFY:n jäsenet!

Ilmoiltaan historiallinen kesä on kääntynyt syksyyn ja työt ovat meillä kaikilla taas käynnistyneet. Toivottavasti olette saaneet levätä lomillanne ja puhkutte positiivista energiaa, josta on iloa niin työhön kuin vapaa-aikaan. Kalenteri ainakin näyttää täyttyvän vauhdilla.

19.9.2014 tapaamme MSD:n järjestämässä koulutuksessa Helsingissä, johon kuulemani mukaan on tulossa runsas osanotto. Luvassa on mielenkiintoisia luentoja, joista ns.adjuvanttihoitoja koskevaan luentoon myös SFY:n lääkärijäsenet halutessaan kertoivat omista kokemuksistaan.

SFY:n syyskokous on perinteiseen tapaansa terapiapainotteinen ja pidetään Helsingissä pe 21.11.14. Tarkempi ohjelma löytyy kotisivuiltamme. Toivottavasti aiheet kiinnostavat monia!

“NFS course for nurses and midwifes - an introduction to the ESHRE certification” pidetään Kööpenhaminassa 6.-7.11.2014. Käykääpä katsomassa NFS:n kotisivuilta kurssin ohjelma. Lisäksi sivuilta löytyy vinkkejä kokouspaikan lähellä olevista hotellimajoituksista. Kurssi on ilmainen SFY:n jäsenille. Kurssille voi osallistua, vaikka hoitajasertifikaatin suorittaminen ei vielä olisikaan ihan lähitulevaisuudessa. Syvällisempi oppi ja ymmärtäminen antavat varmasti innostusta omaan arkiseen rutiinityöhön.

Ensi keväänä on tulossa paitsi SFY:n kevätkokous 17.-18.4., myös ESHRE:n pienryhmäkokous 24.-25.4. Helsingissä. Ja joko olette huomanneet, että vuoden 2016 ESHREn kokous on myöskin Helsingissä 3.-6.7.!

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt yhtenäisiä kiireettömän hoidon kriteerejä uudistetulla suosituksella hedelmöityshoidoista. Uudistetussa suosituksessa korostuvat yksilöllinen harkinta ja onnistumisen lääketieteelliset perusteet. Kriteerit kannattaa käydä lukemassa.

 

Työniloa teille kaikille!

Anna-Kaisa

Kommentoi kirjoitusta.

Tammikuun blogi

Torstai 9.1.2014 klo 10:50

Hyvät SFY:n jäsenet!
Hyvää alkanutta vuotta teille kaikille!


NFS:n kokous sateisessa Haugesundissa on takana. Kaikkiaan osallistujia oli nelisensataa ja Suomesta meitä oli kolmisenkymmentä. Koska sää oli surkea, pysyttelimme tiiviisti Hotel Rica Maritimin suojassa kuunnellen hyviä luentoja ja tapaillen tuttuja. Iltajuhlat olivat hauskat ja kieltämättä kateellisena katselin jive-taitoisten pohjoismaisten kollegoiden ilonpitoa.
Yhdistyksen vuosikokouksessa vahvistettiin sääntömuutos, mikä tarkoittaa sitä, että NFS:n hallituksessa on nyt jokaisen maan jäsenjärjestön puheenjohtaja sekä toinen – ei välttämättä hallituksessa oleva – mutta mielellään eri ammattiryhmään kuuluva jäsen. Suomen toisena jäsenenä aloittaa HUS:n solubiologi Paula Peltopuro. Toivomme saavamme jäsenistöltä rakentavia terveisiä, jotta NFS:n tavoite kokoavana, aidosti meitä kaikkia palvelevana, järjestönä toteutuisi. Vuosikokouksessa äänestettiin myös vuosittain kerättävästä jäsenmaksusta, jolloin yksittäisten jäsenten ei tarvitse enää maksaa erikseen NFS:lle omaa jäsenmaksuaan. Entinen käytäntö on ollut hankala ja myös kallis pankkien periessä välitysmaksuja. Jäsenjärjestöiltä kerättävän summan suuruus jäi vielä auki. 
Karin Erb esitteli mielenkiintoiset yhteispohjoismaiset IVF-tulokset v 2011. Kaiken kaikkiaan pohjoismaissa on 67 IVF-klinikkaa. Suomessa klinikoita on 18, Ruotsissa 16, Tanskassa 21, Norjassa 11 ja Islannissa 1. Suomen ja Ruotsin välillä klinikoiden koossa on iso ero, sillä Suomessa peräti 11 klinikkaa on < 500 punktion klinikoita, kun Ruotsissa tällaisia klinikoita on vain yksi. Taloudellisten resurssien, työvoiman saatavuuden ja uusien tekniikoiden käyttöönoton kannalta oman maan käytäntömme ei liene se järkevin. 
Kevätkokouksen ohjelma on julkaistu täällä kotisivuillamme, toivottavasti se kiinnostaa mahdollisimman monia. 
Kevätkokouksen yhteydessä meillä on myös ilo jakaa Merck Seronon myöntämä 5000 euron apuraha tukemaan yhden tai useamman jäsenemme tutkimustyötä. Toivottavasti innokkaita hakijoita löytyy. Apurahahakemuksia odotellen!

Terveisin, 
Anna-Kaisa

Kommentoi kirjoitusta.

Lokakuun blogi

Keskiviikko 30.10.2013 klo 10:37

Hyvät SFY:n jäsenet!

Kellot kääntyivät viikonloppuna talviaikaan, mutta ainakin täällä etelä-Suomessa jatkuu yli kymmenasteinen lämmin syksy. Päivien ja viikkojen rutiinit täyttävät päivät ja aika kuluu nopsaan.

Pari koulutusmuistutusta: 28.11.13 Helsingissä on jäsenistölle tarjolla mielenkiintoinen koulutus transsukupuolisuudesta ja hoidon rajoista. Vielä ehtii ilmoittautua!

NFS:n kokous on Norjan Haugesundissa 2.-5.1.14 (luennot 3.1-4.1.14). Lentoyhteydet sinne venyttävät kokousta molemmista päistä, mutta toivottavasti siitä huolimatta kokous kiinnostaisi mahdollisimman monia.

NFS:n jäsenmaksukäytäntö on tarkoitus muuttaa siten, että jokainen maa (paitsi Islanti nuppitaksa) maksaa 15 000 DK vuosittain, eikä enää yksittäisen jäsenen tarvitse maksaa erillistä NFS:n jäsenmaksua. Tämä summa meidän täytyy lisätä omaan vuotuiseen jäsenmaksuumme, arviolta noin 10 € lisäyksenä. Muutos edellyttää jäsenistömme hyväksyntää tulevassa kevään vuosikokouksessa.

Tässä yhteydessä en malta olla muistuttamatta myös SFY:n jäsenistöä huolehtimaan vuosittaisista oman yhdistyksemme jäsenmaksuista ja ilmoittamaan jäsenrekisterin pitäjälle mahdolliset muuttuneet yhteystiedot tai halukkuutensa erota jäsenyydestä. Sääntöjemme mukaan kahden peräkkäisen jäsenmaksun maksamatta jättäminen tarkoittaa eroa yhdistyksestä ja kokouksiin osallistuminen edellyttää myös jäsenmaksun maksamista. Kokousmaksujakin on valitettavasti jäänyt joillakin maksamatta, minkä vuoksi joudumme tiukentamaan tarkistamista kokouksiin ilmoittautumisen yhteydessä. Yhdistyksemme rahavarat ovat varsin vaatimattomat, minkä vuoksi asialla on merkitystä.

Tänä syksynä hedelmöityshoidot saivat julkisuutta ennakoivan munasolupakastuksen tiimoilta. Viimekeväinen työryhmä teki hyvän työn luodessaan yhteisiä suuntaviivoja, lisäksi työryhmän mietintöä on ollut hienoa tuoda tunnetuksi myös pohjoismaiden kollegoille.

Muistetaan jatkossakin, että pienen maamme monet viisaat päät kannattaa lyödä yhteen. Siitä syntyy hyvää jälkeä! Olkaa yhteydessä!

Työniloa ja hyvää syksyä teille jokaiselle!

Anna-Kaisa

P.S. Kevätkokous tulee olemaan 11.-12.4.2014 Crowne Plaza Helsinki.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäkuun blogi

Keskiviikko 19.6.2013 klo 9:32 - pj Anna-Kaisa Poranen

 Hyvät SFY:n jäsenet!

Kiitos teille kaikille menneen kevätkokouksen palautteista! Uusi hallituksemme kokoontui toukokuun lopulla ensimmäisen kerran, purimme palautteet ja suunnittelimme tulevaa. Palautteista päätellen jäsenistö oli tyytyväinen kokoukseen, arvosanat koskien aiheiden ajankohtaisuutta, kiinnostavuutta ja hyödyllisyyttä vaihtelivat välillä 4.02 – 4.45 (1-5). Saimme myös hyviä ehdotuksia uusista aiheista tulevia kokouksia varten.

Tulevana syksynä pidetään jälleen perinteinen psyykkisen tuen koulutus, jonka ajankohta on torstaina 28.11.13. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteistyötä NFS:n kanssa on tarkoitus tiivistää. Jaamme kaikki pohjoismaat samanlaisia ongelmia ja on hedelmällistä saada ajatustenvaihtoa maiden välillä enemmänkin. NFS:n hallituksen kokoonpano tulee muuttumaan siten, että jokaisesta maasta mukana on kaksi jäsentä. Suomesta tulee pj:n lisäksi mukaan biologijäsen, jotta ammattiryhmien edustus ei olisi yksipuolinen. Toukokuussa Kööpenhaminassa pidetyssä NFS:n hallituksen kokouksessa biologi Sirpa Mäkinen esitti ennakoivan munasolupakastustyöryhmän loppuraportin muiden maiden edustajille. Hienoa aktiivisuutta meiltä suomalaisilta! NFS:n seuraava kokous on ensi tammikuussa Haugesundissa 2.-5.1.14. Ohjelma on julkaistu NFS:n sivuilla. Katselin jo alustavasti lentoyhteyksiä ja mielestäni ne olivat varsin hyvät, ainakin SAS:lla Hki-Haugesund löytyi 4-5 tunnin matka-ajalla kohtuuhintaisia lentoja.

Olemme saaneet kaikki nauttia lämpimästä alkukesästä, osa on ehtinyt ehkä jo lomaillakin, mutta suurin osa klinikoista viettänee lomaansa perinteisesti juhannuksesta alkaen. Toivottavasti mieli lepää ja loma täyttää tehtävänsä ilman tarkkaa ohjelmointia, mihin itse kukin varmasti omassa arjessaan joutuu muuten taipumaan.

Aurinkoa ja lepoa teille kaikille toivottaen,
Anna-Kaisa

Kommentoi kirjoitusta.

Huhtikuun blogi

Tiistai 23.4.2013 klo 18:06 - Susanna Apter

Hei kaikki,

Viime vuosi SFY:n puheenjohtajana on ollut ihanan haastava ja mielenkiintoinen. Olemme niinkin lyhyessä ajassa tehneet yhdessä paljon asioita. Tässä joitain poimintoja:

SFY on saanut uudet kotisivut, olemme aktiivisesti olleet mukana keskusteluissa sijaissynnytyksestä, olemme järjestäneet useita koulutuksia ja olemme aktiivisten jäsenten avulla perustaneet työryhmän, joka on laatinut Suomelle ainutlaatuiset suositukset ennakoivalle munasolupakastukselle (löytyvät kotisivuilta).

Lisäksi SFY on viisivuotis-taipaleensa kunniaksi, MSD:n avulla, jakanut ensimmäiset tutkimusapurahansa. Tällä kertaa apurahat (à 1500 euro) jaettiin kahdelle hakijalle ja tutkimusprojektille:

Riina Tiikasalo: Miten alkioiden jakautumisnopeus ja blastomeerien määrä vaikuttaa raskauden todennäköisyyteen?

Mari Sälevaara: Tarvitseeko perhe tukea jo raskausaikana, jos hoidossa on käytetty luovutettuja soluja, ja löytyykö näiltä äideliltä muita riskitekijöitä, jotka mahdollisesti liittyvät synnytyspelkoon?

Innolla odotamme kuulumisia tutkimusten etenemisestä!

Tästä on hyvä jatkaa. Työniloa sekä SFY-läisille (pysykää aktiivisena), että uudelle hallitukselle!

Iso kiitos kaikille hyvistä yhteisistä hetkistä ja loistavasta yhteistyöstä!

Aurinkoisin terveisin,
Susanna

Kommentoi kirjoitusta.

Helmikuun blogi

Perjantai 8.2.2013 klo 18:24 - Susanna Apter

Uuden vuoden toinen kuukausi on jo käynnistynyt ja Suomen Fertiliteettiyhdistyksen vuoden kohokohta lähestyy. Kevätkokous pidetään huhtikuun 12-13. päivänä Helsingissä ja ilmoittautua voi jo.

Muistakaa varata paikkanne ajoissa!

Kuten vuoden vaihteessa lupasimme, uusi vuosi tuo uusia kujeita tullessaan: Suomen Fertiliteettiyhdistys jakaa tänä vuonna historiansa ensimmäisen tutkimusapurahan viiden vuoden taipaleensa kunniaksi!

MSD on hyväksynyt SFY:n 3000 euron tutkimusavustushakemuksen, mikä mahdollistaa tutkimusapurahan jakamisen yhdelle/useammalle yhdistyksen jäsenelle tämän vuoden vuosikokouksen yhteydessä. SFY pyrkii toiminnallaan kannustamaan ja tukemaan lisääntymislääketieteeseen ja lapsettomuuteen liittyvää tutkimustoimintaa Suomessa.

Pallo on siis nyt teillä, yhdistyksen jäsenillä. Yhdistyksen jäsenet voivat hakea tutkimusapurahaa yhdistykseltä maaliskuun 15. päivään mennessä täyttämällä apurahahakemuksen yhdistyksen kotisivuilla.

Yhdistyksen hallitus päättää hakemusten perusteella tutkimusavustuksen saajan/saajat. Apurahan saaja/saajat julkistetaan yhdistyksen vuosikokouksessa, jonka jälkeen saaja/saajat ovat nähtävissä yhdistyksen kotisivuilla. Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan saajille sähköpostitse ennen vuosikokousta.

Toivottavasti motivoimme teitä nyt testaamaan ideoitanne ja tartutte ainutlaatuiseen tilaisuuteen. Nyt on aika herätä talviunesta!

Kommentoi kirjoitusta.

Marraskuun blogi

Tiistai 13.11.2012 klo 21:57 - Susanna Apter

Hei jäsen!

Suomen Fertiliteettiyhdistyksen lausunto sijaissynnytysjärjestelyistä
on nyt valmis ja se on luettavissa kotisivuiltamme (SFY:n lausunto sijaissynnytyksestä).
SFY:n lausunto esitetään myös THL:n, Valviran ja Fimean järjestämässa
hedelmöityshoitoklinikoille tarkoitetussa keskustelutilaisuudessa
20.11. Helsingissä.

Seuraava halituksen kokous on marraskuun 26. päivänä. Jos sinulla on
asiaa, jota olisi mielestäsi hyvä käsitellä tulevassa kokouksessa
olethan yhteydessä hallituksen puheenjohtajaan
(susanna.apter(at)gmail.com).

Oikein hyvää joulun odotusta kaikille!

1 kommentti .

Lokakuun blogi

Keskiviikko 17.10.2012 klo 11:49 - Susanna Apter

NFS:n hallitus kokoontui laajemmassa muodossaan, eli sisältäen myös kansallisten fertiliteettiyhdistysten puheenjohtajat, 11-12.10.2012. Kokouksen pääpaino oli Suomellekin erittäin ajankohtaisessa aiheessa, sijaissynnyttämisen eettisissä kysymyksissä. Islantilainen sosiaalityöntekijä Helge Sól Ólavsdóttir alusti keskustelua nostamalla esille sijaissynnytyksen mahdollisuuksia ja riskejä.

Sijaissynnytys jaetaan usein perinteiseen ja keinohedelmöitykseen perustuvaan sijaissynnytykseen. Todellisuudessa sijaissynnytyksestä on olemassa jopa 9 eri muotoa, jotka eroavat toisistaan käytettyjen sukusolujen eri kombinaatiolla (pariskunnan sukusoluista luovutettuihin sukusoluihin). Näistä tunnetuimmat muodot ovat nk. perinteinen muoto, jossa käytetään sijaissynnyttäjän omia munasoluja sekä keinohedelmöitykseen perustuva muoto, jossa käytetään pariskunnan sukusoluja (englanniksi tästä käytetään usein termiä gestational surrogacy).

Jokainen meistä on kuullut erilaisia sijaissynnytystapauksia. Vapaa liikkuvuus ja maiden väliset lainsäädännölliset erot mutkistavat entisestään jo pulmallista asiaa (ks. alla oleva islantilainen tarina). Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaiken tulisi olla sallittua tai, että kaikki mikä on mahdollista tulee toteuttaa. Mutta paikallisista kielloista huolimatta tai niistä johtuen voimme joutua erinäisiin haastaviin tilanteisiin. Joskus asioiden (rajattu) salliminen voi olla parempi tapa valvoa vaikeata asiaa kuin täysi kielto.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »